Zo herken je de slaapsignalen van je baby

Slaapsignalen: tijd om je baby in bed te leggen?

Veel baby’s laten slaapsignalen zien wanneer ze moe zijn. Dit maakt het makkelijker voor ouders om te bepalen wanneer hun baby naar bed moet of in slaap moet worden geholpen. Niet alle baby’s laten zo makkelijk zien dat ze moe zijn, vooral alerte baby’s maskeren hun vermoeidheid. Dat zie ik als kinderslaapcoach en baby slaapcoach veel terug in mijn praktijk.

Dus let ook altijd op de klok en houd rekening met de gemiddelde wakkertijden voor de leeftijd van je baby en laat hem dan op gezette tijden een slaapje doen ook al lijkt hij nog vrolijk en actief. Hieronder zie je welke slaapsignalen bij welke ontwikkelingsfase horen:

  • Slaapsignalen wanneer ze hun hoofd zelfstandig kunnen bewegen

    Als een baby moe is zal hij zijn hoofdje wegdraaien van mensen om zo prikkels buiten te sluiten. Houd je je baby vast, dan zie je vaak dat hij zijn hoofdje in je borst wrijft om zo de buitenwereld buiten te sluiten. Ook beweeglijker worden en met armen en benen fladderen is een teken dat je baby moe is.

  • Slaapsignalen wanneer ze hun armen kunnen gebruiken

    Je ziet baby’s vanaf deze fase in de oogjes wrijven, aan hun oortjes zitten of met de handen over hun gezicht bewegen.

  • Slaapsignalen wanneer ze kunnen omrollen en bewegen

    Bij vermoeidheid wordt de coördinatie minder. Je baby kruipt bijvoorbeeld in een hoek en ligt klem of rolt om en kan niet meer terug in positie rollen. Ook het verlies van interesse in speelgoed kan een teken zijn dat je baby moe is. Overstrekken en zich uit je armen proberen te worstelen zijn ook goede indicatoren dat je baby erg moe is.

  • Slaapsignalen wanneer ze kunnen kruipen of lopen

    Struikelen, stoten en vallen zijn tekenen dat je baby klaar is om naar bed te gaan. Vermoeidheid heeft als eerste effect op coördinatie. Ook zie je veel baby’s die zich aan hun ouders optrekken of aan een been gaan hangen om opgetild te worden. Duidelijke vermoeidheidssignalen.

Soms kan het even duren voordat je de specifieke signalen bij je eigen kindje hebt ontdekt. Geen kind is hetzelfde, en sommige kinderen hebben hun eigen unieke slaapsignalen. Dat zie ik elke dag als kinderslaapcoach. Ze kunnen een bepaald geluid maken, rode wenkbrauwtjes krijgen of wijzen op de speen. Wees alert op alle signalen, te laat zijn met laten slapen kan voor veel tranen en strijd zorgen bij het in slaap vallen.

Vind je het alsnog lastig inschatten wanneer je baby moe is? Let dan goed op de klok en neem hem op tijd mee naar de slaapruimte zonder prikkels en dim de lichten. Probeer langzaam alle activiteiten af te bouwen wanneer je het gevoel hebt dat zijn slaaptijd nadert. Het kan zijn dat je pas tekenen ziet als je baby in een rustige gedimde omgeving is.

Waar ben je naar op zoek?