9 Slaaptips bij meerdere kinderen

9 Slaaptips als je een gezin met meerdere kinderen hebt

Als je een groot gezin hebt, dan kan slapen vaak een extra uitdaging zijn. Hieronder 9 praktische slaaptips bij meerdere kinderen die ik als kinderslaapcoach en baby slaapcoach adviseer in een groot gezin.

  • Nog even snel de afwasmachine inruimen, pannen wassen, de keuken schoonmaken voordat je met de kinderen naar boven gaat. Ik herken het, want hoe fijn is het als de kids op bed liggen en je beneden komt en alles is gedaan. Toch adviseer ik om de boel de boel te laten, zeker als het een race tegen de klok is om je kinderen op hun natuurlijke bedtijd te laten slapen.
  • Je hebt meer aan kindjes die makkelijker en sneller slapen en een goede nacht maken. En anders ga je zelf alvast met de kinderen naar boven en start je de bedtijdroutine terwijl je partner de keuken aan kant helpt voordat je partner boven deelneemt in het ritueel. Win-win zeg ik.
  • Een andere belangrijk slaaptip bij meerdere kinderen: ren niet te snel de kamer van je baby op als hij huilt omdat je bang bent dat je oudere zoon of dochter wakker wordt. Je baby gaat er dan aan wennen dat je bij de eerste de beste krimp die hij geeft naast zijn bedje staat. Je zal ook zien dat je peuter niet zo snel wakker wordt ’s nachts. Wel als het tegen de vroege ochtend loopt omdat ze dan heel licht slapen.
  • Ga eerst naar je oudste kind als beide kinderen wakker zijn en stel hem gerust dat er niks aan de hand is met zijn babybroertje of -zusje en dat hij lekker verder kan gaan slapen.
  • Is je oudste al iets ouder dan kan je hem ook uitleggen dat jullie de baby leren slapen en dat het kan betekenen dat hij af en toe even kort huilt. Maar jullie de baby nooit alleen laten. Oudste kinderen zijn sneller geneigd je te laten gaan zonder problemen als ze snappen waarom je naar de baby moet. Ik merk dat veel grote broers en zussen van de baby’s die ik coach erg meelevend zijn met ‘hun baby’ en dat ze zijn gerustgesteld als ik het ouders ze laat uitleggen.
  • Nadat je bij de oudste bent geweest ga je naar de baby en stel je hem gerust.
  • Ben je beiden thuis dan gaat ieder van jullie naar een kind.
  • Als beide kindjes op een kamer liggen kan het verstandig zijn de oudste een aantal ‘slaapmanieren’ te leren. Dat hij stil en rustig in zijn bed moet blijven liggen of zachtjes opstaat als zijn broertje of zusje nog slaapt zonder hem wakker te maken.
  • Ben je nu van plan je zes maanden of oudere baby zelfstandiger te leren slapen maar zie je dat niet zo zitten met je andere kinderen kan je ook een weekend vastleggen waarin je oudste(n) een weekendje gaat/gaan logeren bij opa en oma. Dat geeft een hoop rust.

 

Mocht je er met deze slaaptips bij meerdere kinderen niet uitkomen, dan biedt kinderslaapcoaching uitkomst. In onze praktijk coachen we veel grote gezinnen en meerdere kinderen tegelijkertijd. Klik hier voor een vrijblijvende intake.

Waar ben je naar op zoek?