Zo werk je naar een regelmatig slaapschema

Zo werk je naar een regelmatig slaapschema

De ene baby slaapt meer en langer dan de ander

Iedere baby heeft zijn eigen slaapbehoefte en uitvinden wat jouw baby’s specifieke slaapbehoefte is geeft je veel inzicht en een voorsprong. Onthoud vooral dat slaap leidt tot meer en betere slaap. Hoe beter een baby overdag slaapt – even los van een omgekeerd dag- en nachtritme – hoe makkelijker hij ’s avonds in slaap zal vallen en hoe beter hij de nacht doorslaapt.

Het achterhalen van de natuurlijke bedtijd van je baby is een goed startpunt voor een regelmatig slaapschema 😴. Ga ervan uit dat deze ligt tussen 18.00 en 20.00 uur ’s avonds. En bij een heel jonge baby tussen de 18.00 – 19.00 uur. En natuurlijke bedtijd betekent in slaap zijn, dus niet starten met de routine, niet wakker in bed leggen (of in slaap helpen) maar slapen! Als je baby zonder al te veel protest binnen 5-20 minuten in slaap valt, is dit een goede graadmeter. Controleer ook wat de wakkertijden zijn bij de leeftijd van je baby, dat is een perfect steuntje in de rug.

Maximale wakkertijden variëren per leeftijd variërend per leeftijd

Als baby slaapcoach en kinderslaapcoach houd ik de volgende maximale wakkertijden aan:

  • 0 – 8 weken: 45 tot 60 minuten
  • 2 maanden: 60 tot 90 minuten
  • 3 maanden – 4 maanden: 60 tot 120 minuten
  • 5 maanden – 6 maanden: 90 tot 140 minuten
  • 7 maanden – 8 maanden: 1,5 tot 3 uur
  • 9 maanden: 2 tot 3 uur
  • 10 maanden: 2 tot 3,5 uur
  • 11 maanden – 12 maanden: 2 tot 4 uur

Slaappuzzel oplossen voor regelmatig slaapschema

De ene baby slaapt meer uren en slaapt langer achter elkaar dan de ander. Zie het als een puzzel met vijf stukjes dat je voor je baby moet zien op te lossen. Voor een helder inzicht helpt het enorm als je de dag- en nachtslaapjes van je baby logt.

  1. Hoeveel uur slaap heeft mijn baby gemiddeld ’s nachts nodig (en baby’s kunnen langer slapen dan 11 uur ’s nachts, het is een gemiddelde!)
  2. Hoeveel uren zou mijn baby gemiddeld per dag moeten slapen voor zijn leeftijd wil hij niet oververmoeid raken? Check deze blog voor gemiddelde slaapritmes.
  3. Slaapt mijn baby standaard kort of kan hij langere rukken maken en op hoeveel slaapjes kom ik uit op een dag?
  4. Tot hoe laat mag hij zijn laatste slaapje doen? En hoe laat wil ik dat hij zijn laatste slaapje ongeveer doet?
  5. Hoe lang is hij gemiddeld wakker zijn tussen de slaapjes?

Slaapjes loggen en slaappatronen ontdekken

Als je al deze losse stukjes bekijkt, kan je toewerken naar een regelmatig slaapschema (hoeft niet rigide te zijn) dat past bij de leeftijd van je kindje. Natuurlijk kan elke dag anders zijn maar log en bekijk – zonder dat je jezelf gek maakt – per dag:

  • Hoe laat is hij vanmorgen wakker geworden?
  • Hoe laat moet hij dan ongeveer slapen? Let niet alleen op maximale wakkertijden maar zeker ook op de slaapsignalen van je baby!
  • Hoelang heeft hij tijdens zijn ochtendslaapje geslapen en hoe laat moet hij zijn volgende slaapje doen? De wakkertijd tot het volgende slaapje kan namelijk afhangen van de duur van het slaapje ervoor. Is deze kort (bijvoorbeeld 30-45 minuten) dan kan je baby waarschijnlijk niet zo lang opblijven. Is het een slaapje van 60-120 minuten? Dan kan je baby wellicht wat langer wakker blijven.
  • Halverwege de middag bekijk je de tussenstand van het aantal slaapjes, het totaal aan geslapen uren en bepaal je of er nog een derde of vierde slaapje nodig is, en of dit laatste slaapje op de dag echt wel 45-60 minuten moet zijn om aan het aantal uren van de dag te komen (alle hens aan dek!) of dat een powernap voldoende is om net die wakkertijd tot bedtijd te doorbreken en te voorkomen dat je baby oververmoeid naar bed gaat.
  • Houd ook rekening met het aantal slaapjes dat je baby in de regel nog doet. Wordt een vierde slaapje op een bepaald moment onmogelijk? Probeer dan het derde slaapje te verlengen of de drie slaapjes een beetje over de dag ‘uit te smeren’.
  • Hetzelfde geldt voor de powernap aan het einde van de dag. Zit je baby in de overgangsfase van drie naar twee slaapjes en weigert hij pertinent het derde slaapje, ondanks uren wiegen, auto rijden en bospaadjes met de kinderwagen, dan kan het zijn dat je zijn schema even opnieuw onder de loep moet nemen en zijn wakkertijden tot ochtendslaapjes en middagslaapje wat moet oprekken, eventueel in combinatie met het vervroegen van zijn bedtijd.

Twee doelstellingen dagslaap

  1. Zorg dus voor voldoende uren slaap gedurende de dag
  2. En ga niet over de maximale wakkertijd tot bedtijd!

Je zult zien als bovenstaande puzzel hebt opgelost en je hebt de slaapbehoefte van je baby goed in kaart gebracht, dat het makkelijker wordt om naar een regelmatig slaapschema toe te werken.

Waar ben je naar op zoek?