Veelgestelde vragen kinderslaapcoach

Deze vorm van slaaptraining voor je kind of baby door een kinderslaapcoach focust op stapsgewijze aanpassingen in de bedtijd routine, slaapjes en nachtritme, zodat je kind een zogeheten slaaponafhankelijkheid kan ontwikkelen. Slaaponafhankelijkheid betekent dat je kind zelf in slaap kan vallen en beter en langer gaat slapen in de geruststellende wetenschap dat z’n ouders in de buurt zijn en op hem reageren. Deze manier van slaaptraining heeft als uitgangspunt tranen en frustratie te minimaliseren en de (mentale) gezondheid van het kind te beschermen, rekening houdend met de opvattingen en levensstijl van de ouders. Met de hulp van een kinderslaapcoach kunnen ouders kunnen consistent blijven zonder overweldigd te worden door schuldgevoel. Het resultaat is een lang termijn oplossing die uiteindelijk zorgt voor meer balans in het gezin.

Een slaapcoaching traject duurt ongeveer 2-3 weken, en start met een intake consult en op maat gemaakt slaapplan om je kindje beter en zelfstandiger te leren slapen zonder alleen te laten huilen. De mate van feedback en ondersteuning tijdens het traject hangt af van het pakket. Het Small pakket helpt het oplossen van verschillende slaapproblemen waar veel gezinnen met een kind in de leeftijd van vier maanden tot zes jaar oud mee te maken krijgen. Dit pakket biedt basis ondersteuning 5 dagen per week  (ma-vr) tijdens het coachingstraject. Het Standard pakket biedt een uitgebreider consult, 6 dagen per week feedback en extra telefonisch contact met de kinderslaapcoach. Deze optie is raadzaam bij kindjes vanaf 2,5 jaar, jonge baby’s die ook overdag coaching nodig hebben, eenoudergezinnen en meerdere kinderen. Heb je behoefte aan uitgebreide begeleiding een-op-een en wil je naast een uitgebreider persoonlijk consult ook op elk gewenst moment, 7 dagen per week vragen kunnen stellen aan de kinderslaapcoach, ook op zondag? Dan is het Premium pakket een slimme keuze.

We coachen de gedragsmatige kant van slaap. Zolang er geen sprake is van medische onderliggende oorzaken, kan elk kindje succesvol worden gecoacht naar een betere slaap en slaaponafhankelijkheid. Het is een milder alternatief voor gezinnen die zich oncomfortabel voelen bij het (langdurig) laten huilen van hun baby’s, voor gezinnen die ‘Ferber’ (controlled crying) geprobeerd hebben maar bij wie dat niet werkte en voor families die hun baby eerder hebben laten huilen maar op een latere moment merkten dat het geen oplossing (meer) biedt. Ook biedt Gentle Sleep Coaching door een kinderslaapcoach uitkomst voor gezinnen die co-sleepen, maar vinden dat het de nachtrust van hun kinderen niet ten goede komt.

Slaapcoaching kan met baby’s en kinderen van zes maanden tot zes jaar.  Onze kinderslaapcoaches zijn ook bevoegd om met baby’s van vier en vijf maanden oud te werken. Dit vraagt echter om een zorgvuldiger aanpak – vóór 18 weken is het kind neurologisch, lichamelijk en emotioneel simpelweg nog niet voldoende ontwikkeld om te kunnen coachen. Wel kunnen we met jongere baby’s werken aan Sleep Shaping met het Newborn Start pakket.

Wanneer een jonge baby of peuter huilt, probeert hij je te vertellen dat hij iets wil of nodig heeft. Het is het enige waar zijn brein zich op dat moment op kan concentreren. Wanneer je hem kalmeert door hem te voorzien in zijn behoeften kunnen zijn hersenen zich concentreren op andere dingen zoals groei en ontwikkeling. Als je het huilen veelvuldig negeert (er moet sprake zijn van een patroon) kan dit leiden tot over stimulatie van het kind, neurologische schade veroorzaken of een negatief effect hebben op verbindingen in de hersenen, hetgeen schadelijk is voor het hechtingsproces en uiteindelijk het gevoel van eigenwaarde. Let wel: een paar tranen hier en daar zullen de psyche van een kind niet beschadigen, noch een veilige hechting met de ouders in de weg staan.

Nee, dat kan niemand. Als je als ouder je kind hebt geleerd in je armen in slaap te vallen tijdens slaapjes, bedtijd en de keren dat hij ’s nachts wakker wordt en je besluit dat te willen veranderen zal je kind zich begrijpelijkerwijs verzetten tegen deze verandering. Hij weet immers niet waarom je je aanpak hebt veranderd. Als je kind pre-verbaal is of ouder dan 18 maanden zal hij huilen. Mijn doel is om het aantal tranen te minimaliseren. Voorop staat dat ik als kinderslaapcoach nooit zal vragen je kind te laten huilen en de deur achter je dicht te trekken. De Gentle Sleep Coaching aanpak stelt je in staat te reageren en bij je kind te blijven en fysieke en verbale geruststelling te geven zonder dat je hem in slaap brengt. De ontwikkeling van een goede hechting tussen ouder en kind is een belangrijk uitvloeisel.

De Gentle Sleep Coach methode is een bewezen oplossing die al voor duizenden ouders wereldwijd heeft gewerkt. De methode is ontwikkeld door Kim West, een van de meest gerenommeerde slaap specialisten ter wereld. Het slagingspercentage is 95%. Oorzaken van minder succes zijn vaak het niet consequent zijn van de ouders in het doorvoeren van het slaapplan, ouders die niet op een lijn zitten of niet volledig gemotiveerd zijn. Ook kan het zijn dat de baby er nog niet klaar voor is, er sprake is van een medische oorzaak bij het kind of postnatale depressie bij de moeder.

Het succes van slaaptraining hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd en temperament, maar ook de huidige ‘slaap status’ van het kind. Over het algemeen zien we als kinderslaapcoaches binnen twee of drie weken resultaat, met een succesratio van 95%.

Helaas zit kinderslaapcoaching niet in de basisverzekering. Soms kan het zo zijn dat een aanvullende verzekering (een deel van) de kosten vergoedt. Neem contact op met je zorgverzekeraar of controleer de voorwaarden van je aanvullende zorgverzekering.

Uit ervaring weet ik dat bijna alle gezinnen die wij in onze praktijk hebben gecoacht, ongelofelijk dankbaar zijn met het behaalde resultaat. Langdurig slaapgebrek heeft een enorme impact op de gezondheid van je kindje maar ook op je leven, gezondheid, werk en relatie. Voor het bedrag van een weekendje weg krijg je niet alleen je nachtrust terug, maar ook een gezond, happy en uitgerust kindje. Plus meer tijd en energie om leuke dingen te doen en van elkaar te genieten. De cliënten in onze praktijk geven vaak aan dat ze er spijt van hebben dat ze het niet eerder hebben gedaan. Lees hier meer over de ervaringen van andere ouders.

Waar ben je naar op zoek?