Slaap baby overhoop tijdens regeldagen

Slaap baby overhoop: hoe herken je regeldagen?

Je baby groeit niet gestaag maar met groeispurts. Tijdens de regeldagen die gepaard gaan met deze spurts – meestal zijn het er een of twee – kan het zijn dat je baby onverzadigbaar lijkt. Baby’s hebben dan veel meer en sneller honger, omdat ze extra voedingsstoffen nodig hebben voor hun groei. Deze regeldagen komen ineens op en zijn ook plotseling weer voorbij.

Het kan ook zomaar zijn dat je de regeldagen niet bewust ervaart of dat deze op andere momenten plaatsvinden dan hieronder beschreven. Soms zie je deze symptomen ook als je baby een virus heeft, er tandjes doorkomen of het heel warm is buiten.

Je baby wil continu drinken

Je baby lijkt wel onverzadigbaar. Gaf je eerst om de drie uur borstvoeding, nu komt je baby iedere twee uur. Bij flesvoeding zie je dat de fles leeg gaat tot de laatste druppel terwijl je baby hongerig blijft. Als je borstvoeding geeft, is je melkproductie tijdens regeldagen niet voldoende. Dat merk je doordat je borsten leeg aanvoelen.

Je baby zal door de honger vaker komen waardoor je borsten geen kans krijgen vol te raken. Door de vraag van je baby zal je wel meer melk gaan aanmaken. Je hoeft niet bang te zijn dat je te snel te veel voedt, de samenstelling van je borstvoeding past zich namelijk heel mooi aan, aan de behoefte van je baby.

Slaap baby ligt overhoop

Als je geluk hebt, gaat je baby meer slapen. Groeien kost energie. Heb je pech, dan is er sprake van het tegenovergestelde effect. Niet altijd prettig voor je als ouder maar begrijp waarom dit gebeurt en bedenk maar dat het ook zo weer voorbij is. Veel baby’s met wie ik werk zijn wat onrustiger, vaker wakker en huilen meer.

Als babyslaapcoach en kinderslaapcoach, zie veelal ik jonge baby’s, die bij bedtijd daar waar ze veel rustiger zonder huilen zelf in slaap vielen, ineens heel lang en hard huilen zonder dat er aanwijzingen zijn voor oververmoeidheid. In overleg met de moeder bekijk ik altijd of er geen sprake is van regeldagen of borstvoeding die terugloopt.

Vaak laat ik ouders in zo’n geval hun baby na de borstvoeding bij bedtijd nog wat afgekolfde melk of kunstvoeding aanbieden om te kijken of hun baby gewoon nog honger heeft. Hiermee is het tijdelijke probleem opgelost.

Wanneer zie je vaak regeldagen?

Een groeispurt en de regeldagen die daarbij horen kunnen op ieder moment voorkom

en. Elke baby ontwikkelt zich anders. Toch hebben de meeste baby’s regeldagen rond deze leeftijd:

  • 9 dagen
  • 3 weken
  • 6 weken
  • 3 maanden
  • 6 maanden

Regeldagen en flesvoeding

Ook flessenbaby’s hebben last van regeldagen. Dat wordt wel eens vergeten. Baby’s hebben op regeldagen na de fles meestal nog honger. Je kan vrij makkelijk wat extra melk geven zelfs als het iets meer is dan de aanbevolen hoeveelheid.

Maar let goed op dat dit niet structureel is. Baby’s die de fles krijgen kunnen namelijk veel makkelijker overvoed worden. Dat kan leiden tot overgewicht. Overleg bij twijfel altijd even met je huisarts of het consultatiebureau.

Wat is het verschil met clusteren?

Sommige baby’s hebben de gewoonte einde van de dag en richting de avond korter op elkaar te willen drinken. Dat noemen we clusteren. Je merkt dat je baby onrustiger is, veel huilt en steeds zuigbehoefte heeft. Clusteren kan natuurlijk samengaan met regeldagen maar dat kan ook zijn als je weer aan het werk bent of even weg bent geweest.

Dan willen baby’s niet alleen eten maar hebben ze ook behoefte aan geborgenheid en huid-op-huidcontact. Vaak slapen baby’s na het clusteren in de avond een lange ruk, omdat ze verzadigd zijn en veel van het rustgevende en slaapverwekkende hormoon dat in moedermelk zit binnen hebben gekregen.

Waar ben je naar op zoek?