Een onrustige of huilbaby kalmeren? 3 manieren

3 laagdrempelige, natuurlijke methoden om een huilbaby te kalmeren

Iedere baby huilt. Het is fijn als je weet waarom je baby huilt zodat je daar adequaat op kan reageren. Maar soms weten we het simpelweg ook niet. Er zijn 3 laagdrempelige, natuurlijke methoden om een huilbaby te kalmeren

Inbakeren

Inbakeren is een baby stevig in doeken wikkelen van zijn schouders tot aan zijn voetjes. Vroeger was het een gewoonte, tegenwoordig wordt het met succes toegepast om een onrustige huilbaby te begrenzen en hun slaap te verbeteren. Door het inbakeren kan een baby moeilijker bewegen, waardoor hij zich beter over kan geven aan zijn slaap.

Hoe baker je een baby in?

Bij het inbakeren van een baby worden zijn armen naar beneden gelegd, langs zijn lichaam en stevig ingepakt. Bij het inpakken moet de stof ook rondom de schouders zitten zodat de baby zijn armen niet uit de doek kan bevrijden. De beentjes van je baby moeten kunnen buigen en naar buiten kunnen worden gedraaid. Zorg ervoor dat de inbakerdoek los om je baby’s heupen en benen zit.

Onderzoek door het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht laat zien dat een huilbaby bij wie geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak valt te ontdekken het meest gebaat kunnen zijn bij meer regelmaat, rust en minder prikkels, eventueel in combinatie met inbakeren.

Sommige huilbaby’s komen moeilijk in slaap doordat ze met hun armpjes heen en weer bewegen of maaien en zichzelf wakker houden. Doordat ze zich niet makkelijk aan hun slaap kunnen overgeven raken ze oververmoeid en overprikkeld, waardoor ze weer vaker zullen huilen. Dit kan een vicieuze cirkel worden.

Inbakeren kan (tijdelijk) helpen om de situatie te doorbreken en je baby wat rust te geven. Het geeft een huilbaby, maar ook jezelf, de nodigde dosis rust en slaap. Belangrijk is wel om rekening te houden met het gebruik van de juiste producten en je in te lezen over de veilige manier van inbakeren.

Wanneer kun je je baby beter niet inbakeren?

Inbakeren is een effectieve methode die makkelijk toe te passen is. Maar er zijn ook situaties waarin je je baby beter niet kunt inbakeren. Baker je kindje niet in als hij:

  • koorts heeft
  • net is gevaccineerd
  • een luchtweginfectie heeft of erg benauwd is
  • als hij ingebakerd toch naar zijn buik probeert te draaien
  • een (verhoogde kans op) heupdysplasie heeft
  • reflux heeft of spuugt. Inbakeren kan het spugen verergeren door de druk om het lijfje. Overleg in dat geval met het consultatiebureau of je (huis)arts.

Tot wanneer mag je inbakeren?

Bouw het inbakeren met een inbakerdoek bij voorkeur met vier maanden af en stop hiermee bij zes maanden. Een al wat oudere baby die ingebakerd kan draaien belandt in een zeer gevaarlijke situatie, hij ligt op zijn buik maar kan zijn armpjes niet gebruiken om weer terug te draaien.

Speen aanbieden

Naast inbakeren kun je inspelen op de zuigbehoefte van je baby door hem een speen aan te bieden om zo je baby gerust te stellen en kalmeren als hij onrustig is of huilt. Baby’s worden geboren met verschillende reflexen zo ook de zuigreflex. Een speen kan de eerste maanden dus op een goede manier in de fysieke behoefte van je baby voldoen. In deze periode zijn baby’s minder goed in staat zichzelf te troosten en kan de speen hierin een voordeel zijn ten opzichte van het zuigen op handjes of duim, want ze snappen nog niet dat ze de hand of duim kunnen gebruiken.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zuigen op een speen de kans op wiegendood verkleint. Als je je baby borstvoeding geeft, wacht dan een week of drie en bied de speen aan als de borstvoeding goed op gang is gekomen. Doe je dat niet, dan kan je baby op een verkeerde manier gaan happen.

Een baby schijnt in die eerste drie maanden aan zes tot zeven minuten zuigen voldoende te hebben, dat zijn de momenten waarop je ziet dat je baby de speen uit zijn mond laat vallen, wel of niet in slaap. Zie je dit gebeuren, dan adviseer ik als kinderslaapcoach laat het speentje gewoon liggen en probeer je baby niet te dwingen deze weer in zijn mond te nemen. Zo creëer je namelijk een afhankelijkheid dat je baby op een gegeven moment juist wakker wordt omdat hij het gevoel van de speen in zijn mond mist. Dan ben je je doel voorbij geschoten.

Het is ook verstandig om niet bij iedere kreun en kik je baby de speen aan te bieden. Als hij slaapt, laat je deze eruit en als je baby in slaap valt met de speen kan je deze er voorzichtig uithalen. Op deze manier is hij minder afhankelijk van de speen ’s nachts.

Als je baby overdag zeurderig is bedenk dan eerst goed waar hij last van kan hebben voordat je meteen de speen aanbiedt. Heeft hij honger, is hij overprikkeld of heeft hij een vieze luier? Je wil je baby’s signalen namelijk niet negeren en door het aanbieden van de speen voedingen uitstellen en hem bovendien leren dat hij áltijd een speen krijgt, ook tien keer per nacht als hij wakker wordt. Een keer raden wie er dan tien keer uit mag. Juist, jij!

White noise toepassen

De derde natuurlijk manier om huilen te verminderen en je kindje beter te laten slapen is het toepassen van white noise. Baby’s vallen soms sneller in slaap met een continu, monotoon geluid: denk aan het geluid van een stofzuiger, wasmachine of airconditioning. Witte ruis is een constant ‘lawaai’ dat omgevingsgeluid neutraliseert en vervelende onverwachte geluiden maskeert. Baby’s zijn gewend aan veel geluid in de baarmoeder – het constante suizen van het bloed door de bloedvaten – dus witte ruis is een voor een baby herkenbaar geluid met een zeer rustgevende werking.

White noise kan een huilbaby helpen kalmeren en sneller in slaap laten vallen. Je creëert een vertrouwde omgeving voor je baby en zorgt ervoor dat hij niet wakker schrikt van een deurbel, blaffende hond of drilboor bij de buren. Wil je je baby rustig laten slapen? Gooi er dan gerust een beetje white noise tegenaan. In deze app hebben we standaard een aantal white noise geluiden gezet die je op een meter afstand van je baby en op 50 decibel kunt afspelen, ongeveer zo hard als het geluid van een douche.

De functies van white noise:

  • Witte ruis helpt baby’s sneller en langer slapen
  • Witte ruis vermindert stress bij baby’s
  • Witte ruis helpt baby’s minder huilen
  • Witte ruis is eenvoudig af te bouwen

Afbouwen white noise

White noise is een middel om een huilbaby beter te laten slapen, vooral overdag omdat dat het minst natuurlijke tijdstip is om te slapen en omdat veel baby’s in hun slaap worden gestoord door harde, onverwachte geluiden. Je kunt dit middel vergelijken met het verduisteren van je baby’s kamer of het gebruik van een slaapzak. In dat opzicht is het meer een onderdeel van een goede slaaphygiëne dan het aanleren van een ‘negatieve’ slaapassociatie.

Je zou kunnen zeggen dat white noise een slaapassociatie is, maar omdat ouders white noise overal ter wereld kunnen opzetten en niet de slaapkamer in moeten komen om het geluid aan te zetten, is het iets wat niet ten koste gaat van de eigen nachtrust en waar je baby je keer op keer voor nodig heeft. Het bevordert slaap en geeft je baby een duidelijk signaal dat het tijd is om te gaan slapen. Het is de makkelijkste slaapassociatie om af te bouwen. Als je white noise wilt afbouwen, dan kun je vrij eenvoudig gedurende twee weken het volume steeds een stukje zachter zetten totdat je de white noise helemaal niet meer gebruikt.

Waar ben je naar op zoek?