Hoe creëer je een dag- en nachtritme?

Hoe creëer je een dag- en nachtritme voor je baby?

Baby’s worden eigenlijk geboren met een omgedraaid dag- en nachtritme, vergelijk met een pittige jetlag. Was jouw baby ook juist actief als jij in ruststand verkeerde? De interne klok van een baby’s ontwikkelt zich sowieso pas rond de zes tot acht weken na de geboorte, gerekend vanaf uitgerekende datum. Je kan je baby wel helpen te begrijpen wanneer het dag en wanneer nacht is. Waarom dat fijn is? Zo leer je je jonge baby als eerste een iets langere stretch slaap te pakken in de nacht in plaats van overdag. Zo blijf je als ouder wat beter op de been.

Biologische klok

We hebben allemaal een biologische klok. Dit circadiaanse ritme wordt ook wel een dag-en-nachtritme of slaap-waakritme genoemd. Onze biologische klok is afgestemd op daglicht en daarnaast in mindere mate op temperatuur, omgevingsgeluiden en externe signalen, zoals voedingsmomenten. Ons lichaam gebruikt deze signalen om ons slaapgedrag en ons energieniveau te regelen.

Om een kindje goed te leren (door)slapen en uitgerust te laten zijn raad ik als kinderslaapcoach ouders aan om een ritme te creëren waarbij hun kind elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat en rond dezelfde tijd ’s ochtends wakker wordt. Je kind voelt zich dan ook beter en meer uitgerust. Slaap is minder kwalitatief en herstellend als je niet ‘op de klok’ slaapt en afwijkt van je interne ritme. Zo zal een peuter die van 13.00 tot 15.00 uur een overdagslaapje doet, zich uitgeruster voelen dan wanneer hij van 16.00 tot 18.00 uur slaapt.

Tips voor het creëren van een vast dag-en-nachtritme

◊ Verduisterende gordijnen voor de vroege vogels en voor kinderen die moeilijk overdag kunnen slapen

◊ Vaste bedtijd in de avond waar je elke avond aan vasthoudt, bij voorkeur ook in het weekend en op vakantie. Dim de lichten als je start met een ontspannend bedtijdritueel. Zo begrijpt je baby dat het tijd is om te gaan slapen. Zijn hersenen zullen het slaaphormoon melatonine aanmaken wat het in slaap vallen bevordert.

◊ Probeer je baby iedere dag – maar met name in de ochtend – mee naar buiten te nemen. Blootstelling aan natuurlijk licht (of zonlicht) ’s ochtends vroeg helpt het circadiaans ritme nog wat strakker afstellen. Bovendien helpt het kindjes makkelijker in slaap te vallen in de avond.

◊ Werk toe naar een vast slaap- en eetritme overdag

◊ White noise kan ook op latere leeftijd helpen om te voorkomen dat kinderen overdag te snel wakker worden door geluiden van buitenaf. Hoe beter een kindke overdag slaapt, hoe beter hij ’s nachts slaapt.

◊ Laat je baby overdag niet voorbij voedingen slapen, dan zal hij ’s nachts moeten inhalen en dus juist vaker wakker worden.

Waar ben je naar op zoek?