5 baby types; welk type baby heb jij?

Iedere baby is uniek en reageert anders: 5 baby types

Ieder kind wordt geboren met een ander karakter, een ander temperament. Over het algemeen kun je de aard van je baby al vanaf 3-5 dagen na de geboorte waarnemen. Zo hoor je vaak dat de kraamhulp al signaleert dat de baby heel alert is of zijn vurige kant al zichtbaar is. Het kan je enorm helpen te ontdekken hoe jouw baby in elkaar zit en wat voor hem goed werkt.

Zonder meteen alle baby’s in een hokje te duwen maak ik als kinderslaapcoach en baby slaapcoach onderscheid in vijf baby types (bron: Tracey Hogg).

5 baby types:

  • De ideale baby
    Dit is een ontspannen baby die veel lacht, zelden huilend wakker wordt, zich makkelijk laat lezen en goed zijn slaapsignalen laat zien. Hij laat zich makkelijk meenemen, is niet snel overprikkeld en kan zichzelf makkelijk kalmeren. Als hij wat moe wordt omdat je zijn slaapsignalen hebt gemist, hoef je hem alleen maar mee te nemen naar zijn gedimde kamer, even te knuffelen en hij valt alsnog makkelijk zelf in slaap.
    Dit type baby heb je snel in een ritme en aan het doorslapen. De ideale baby zal rustig, babbelend en spelend wakker worden in de ochtend en prima eventjes in bed kunnen blijven liggen zonder vervelend te worden.
  • De standaard baby
    Deze baby doet alles volgens het boekje. Het is een makkelijke baby die zich keurig gemiddeld ontwikkelt, meer behoefte heeft aan eten als hij in een groeispurt zit, precies op de maand af leert rollen, kruipen, lopen, die lacht als er naar hem gelachen wordt en die zomaar met drie maanden doorslaapt. Hij is in de ochtend bij het wakker worden tevreden als je snel even laat weten dat je er bent. Die geruststelling is voor hem voldoende.
  • De sensitieve baby
    De sensitieve baby is bijzonder gevoelig voor licht, veel (harde en verschillende) geluiden, en hij kan snel van streek raken na bezoek of een uitje, of als hij door verschillende mensen wordt vastgehouden. Deze baby’s huilen sneller en meer en zo geven ze aan dat ze meer rust nodig hebben. Hij zal vaker om niks huilen, ook bij zijn moeder. Alleen spelen lukt maar voor een paar minuten. Hij heeft graag zijn ouders of oppas dicht in de buurt en heeft veel bevestiging nodig.
    De gevoelige baby is sneller uit zijn doen: een langer of korter slaapje, een overgeslagen voeding, een bezoekje van de buren of overgaan op andere voeding kan hem al uit zijn evenwicht brengen. Sensitieve kindjes hebben over het algemeen meer moeite met slapen. Ze zijn snel overprikkeld, hebben moeite met het buitensluiten van de wereld en worden sneller gestoord in hun slaap. Hoe sneller je de signalen en huiltjes van je gevoelige baby herkent, hoe beter.
    Het zal je niet verbazen dat deze kindjes erg gebaat zijn bij structuur en voorspelbaarheid. Liever niet te veel verrassingen dus. Wordt de gevoelige baby wakker, dan zal hij binnen no time laten weten dat hij niet blij is. Als de geruststelling niet binnen een paar minuten komt, kan hij heel hard gaan huilen. Veel van deze sensitieve kindjes zijn ook heel alert: deze baby’s houden alles in de gaten, willen alles meemaken en als ze wakker zijn ’staan ze aan.’
  • De temperamentvolle baby
    Dit type baby lijkt wel geboren te zijn met een heel duidelijke wil en dosis temperament. Hij weet precies wat hij wel en niet prettig vindt en zal ook niet schromen luid en duidelijk aan te geven dat hij iets wil. Hij is vaak luid. Hij houdt er niet van lang in een vieze luier te liggen en als hij overstuur raakt, zal hij er ook zelf niet uit kunnen komen.
    Hij zal hard blijven huilen, soms zelfs hysterisch. Deze actieve, energieke baby’s piepen vaak als ze wakker worden in de ochtend, wat snel over kan gaan in jammeren, totdat je komt.
  • De kribbige baby
    Dit type baby is van nature minder vrolijk, roept en schreeuwt vaak hard, lijkt bozig en lacht weinig. Hij laat zich niet graag aankleden en inbakeren, en hij houdt niet zo van een badje of wassen. Wiegen en verbaal geruststellen kunnen goed helpen bij dit soort baby’s. Deze wat humeurige baby’s vallen vaak zeurderig in slaap en worden zeurend wakker.
    Ze laten zich snel horen als ze een volle luier hebben of zich op een andere manier ongemakkelijk voelen, en ze laten minder snel een glimlach zien.


Elke baby een eigen aanpak

Iedere baby – en ieder slaapprobleem – is anders. De ideale baby en de standaardbaby zijn over het algemeen makkelijker in een schema te krijgen en huilen minder snel bij bedtijd. Bij dit type baby lijkt alles min of meer vanzelf te gaan, ze laten zich makkelijk in een ritme brengen en slapen vaak op jonge leeftijd al door. De kribbige baby is niet per se een slechtere slaper, of hij vrolijk wakker wordt is een tweede.

In mijn praktijk als kinderslaapcoach zie ik veel gevoelige, alerte en temperamentvolle baby’s. Deze kindjes kunnen hun ouders op slaapgebied wat meer hoofdpijn bezorgen. Het goede nieuws is dat ook deze baby types goed (of in ieder geval beter) kunnen leren slapen maar er is vaak wat meer ‘werk’ voor nodig.

Bij deze baby types is een wat zachtere aanpak vaak succesvol: laat je ze (alleen) huilen met als doel om ze beter te leren slapen, dan raken ze vaak enorm overstuur tot op het hysterische af en dat kan uren duren. Mijn advies is: doe wat goed voelt. Kies voor wat haalbaar is en wat het beste aansluit bij jullie opvoedstijl en kijk naar je eigen baby en zijn temperament.

Alerte, sensitieve baby types hebben meer slaap nodig

Baby’s die niks willen missen, alles meekrijgen en voorlopen in hun ontwikkeling zijn veelal alerte kindjes die zich wat minder makkelijk overgeven aan slaap. Ze misleiden hun ouders omdat ze gewoon doorgaan, vaak weinig slaapsignalen vertonen en zich niet zo eenvoudig in slaap laten helpen. Ze kunnen zich zelfs tegen de slaap verzetten. Ze zijn zo druk bezig met hun omgeving dat het lijkt of ze geen tijd hebben om te slapen.

Neem deze baby types tegen zichzelf in bescherming door goed op de klok te letten, ze op tijd in bed te leggen en vast te houden aan routine en regelmaat. Anders is de kans op oververmoeidheid groot. Geef de opvang, oppas of grootouders ook de opdracht jullie alerte kindje toch op gezette tijden te laten slapen. Vaak maskeren alerte baby’s hun slaapsignalen en blijven ze vrolijk waardoor ze al snel te lang wakker zijn.

Waar ben je naar op zoek?