Wat zijn de 7 verschillende baby huiltjes?

De 7 verschillende baby huiltjes?

Baby huiltjes geven een signaal af

Maar het maakt niet altijd duidelijk wat je baby nu precies nodig heeft. Alle baby huiltjes klinken anders, vaak denk je dat zacht gehuil of gejengel betekent dat een baby een milde behoefte heeft en dat heftig hard gehuil betekent dat er nood aan de man is.

Maar dat is niet zonder meer het geval volgens de bekende Amerikaanse kinderarts Harvey Karp: ‘Het probleem is dat sommige baby’s de milde kreten overslaan en direct intens huilen, ook wanneer hun behoefte niet dringend is.’

Karp maakt de vergelijking met een rookmelder: die kan maar één geluid maken, of er nu alleen rook uit het broodrooster komt of dat het huis in lichterlaaie staat. Een huilbaby huilt altijd krachtig, of het nu is van schrik, van een boertje of van pijn. Karp noemt dit de ‘alarmtoestand’ waar een baby in kan schieten.

De 7 verschillende baby huiltjes

Hieronder licht ik als kinderslaapcoach en baby slaapcoach de de zeven meest voorkomende redenen toe waarom je baby huilt en het type baby huiltje dat je daarbij hoort.

  1. Baby huiltje bij pijn

    Een scherpe schreeuw eventueel gevolgd worden door het kort inhouden van de adem waarna de baby de angstig, scherpe en indringende kreten herhaalt. De baby houdt niet op met huilen als hij opgepakt wordt.

    Wat te doen? Achterhaal bij je baby waar de pijn vandaan komt: irriterende kleding, tandenpijn, luieruitslag, oorontsteking, tenen of vingers die verstrikt zijn geraakt.

  2. Baby huiltje bij honger

    Ritmische, korte huiltjes die intenser worden en uiteindelijk overgaan in het scherpe pijnhuiltje. ’s Nachts zal een hongerige baby misschien in slaap vallen om vervolgens kort daarna weer wakker te worden.

    Wat te doen? Voed je baby op verzoek totdat hij tevreden is.

  3. Baby huiltje bij overvoeden

    Veel spugen en een ongemakkelijke, onrustige baby na een voeding.

    Wat te doen? Meer kleine voedingen aanbieden of minder voeding aanbieden. Flesgevoede baby’s geven minder snel aan dat ze voldoende gedronken hebben en kunnen sneller overvoed worden.

  4. Baby huiltje bij vermoeidheid

    De baby wordt zeurderig en klaagt af en toe. Het kan zijn dat hij aan zijn oortjes gaat zitten, in zijn ogen wrijft of wat chagrijnig wordt. De oogjes kunnen wat gezwollen lijken en hij kan in de verte staren.

    Wat te doen? Zorg dat je baby gevoed is, let goed op zijn slaapsignalen en leg hem op tijd in bed.

  5. Baby huiltje bij overprikkeld

    Je baby kijkt weg als je met hem wilt spelen of praten. Je baby huilt op gezette tijden om stoom af te blazen, met name in de avonden.

    Wat te doen? Vermijd een overmaat aan prikkels door wild spelen, harde geluiden en felle lichten aan het einde van de middag. Probeer ook drukte en groepen mensen te vermijden, evenals het van hand tot hand laten gaan als je weet dat je baby snel overprikkeld is.

    Ga liever een stuk wandelen met je baby in de kinderwagen of draagzak en kies dan voor een rondje park in plaats van de supermarkt. Baby’s die huilen en zeuren omdat ze overprikkeld zijn, doen het vaak goed tijdens het slaapcoachen.

  6. Baby huiltje bij te koud of te warm

    Signalen dat je baby het te warm heeft: hij is geïrriteerd, zeurderig, rood, bezweet, hij ademt snel. Je kunt de temperatuur van je baby in de gaten houden door zijn bovenlijf aan te raken. Handen en voeten zijn geen goede indicatie van temperatuur. Gebruik een thermometer als je vermoedt dat je baby koorts heeft.

    Wat te doen bij te warm? Check de kamertemperatuur, doe geen verwarming aan en zorg dat het tussen de 16-18 °C is en voor heel jonge baby’s tussen de 16-20 °C. Doe vlak voor het slapengaan lekker het raam open en laat even een fris windje binnen waaien voordat je het raam weer sluit. De koele lucht zorgt ervoor dat je baby’s lichaamstemperatuur iets daalt waardoor hij makkelijk in slaap kan vallen.

    Vallen buiten de mussen van het dak, hou dan overdag de gordijnen dicht, zet eventueel ramen tegen elkaar open of koop een ventilator. En controleer altijd of je baby niet te veel lagen aan heeft.

    Wat te doen bij te koud? Leg tijdens het verschonen een deken over zijn lijfje en kleed hem niet in een keer helemaal uit. Signalen dat je baby het te koud heeft: baby’s kunnen schrikken of huilen, rillen of blauw worden. Wanneer ze uitgekleed worden kunnen ze wat heftig reageren op deze temperatuurverandering, zelfs als het geen extreem koude of oncomfortabele temperatuur is. De lichaamstemperatuur van een baby kan gewoon snel dalen.

  7. Baby huiltje bij vieze of natte luier

    De billen worden rood of zijn kapot, je baby kan kronkelen en spanning voelen als hij op het punt staat te plassen of poepen. Daardoor kan hij zeurderig worden of het zelfs uitschreeuwen van de (bijtende) pijn.

    Wat te doen? De billen goed vet houden en schoonmaken met een nat washandje in plaats van geparfumeerde billendoekjes. Een of meerdere keren per dag je baby zo lang mogelijk met de billen bloot laten. Als het blijft aanhouden, kan een bezoekje aan de huisarts uitkomst bieden.

Waar ben je naar op zoek?