Wanneer spreek je van een slaapprobleem bij kinderen?
Je ziet slecht slapende kinderen overal ter wereld. Een op de vier kinderen wereldwijd heeft een vorm van slaapproblemen. In Nederland kampt maar liefst 30 tot 40 procent van de kinderen met een slaaptekort. Kinderartsen spreken van een slaapprobleem wanneer een kind (van 6 maanden en ouder) na het op bed leggen niet binnen 30 minuten in slaap kan komen. Of één tot drie keer per nacht wakker wordt en niet binnen vijf minuten weer in slaap valt.
In mijn praktijk zie ik als kinderslaapcoach en baby slaapcoach ook dat veel ouders nachten ervaren waarin kinderen meerdere keren per nacht wakker worden en snel weer in slaap kunnen vallen. Of kinderen die als een blok slapen maar wel structureel elke ochtend om 5 uur klaarwakker zijn. Ook zulke nachten worden als problematisch ervaren. Het leidt vaak tot oververmoeidheid en frustratie bij ouders. Als ouders het slapen van hun kind als problematisch of storend ervaren, dan ben ik er als kinderslaapcoach voor de oplossing.
Typen slaapproblemen bij dreumesen en peuters
De meeste slaapproblemen in de kindertijd zijn gedragsmatig van aard en kunnen bij oudere kinderen worden onderverdeeld in enerzijds afhankelijkheid van ouders bij het slapen en anderzijds in grenzen stellen rondom slapen. Hetgeen ik dagelijks in mijn praktijk zie en wat ook door onderzoek wordt ondersteund, is dat je over het algemeen bij gedragsmatige slaapproblemen in ieder geval één van de volgende klachten ziet:
- Problemen bij bedtijd, moeite met in slaap vallen
- Vaak en/of langdurig nachtelijk wakker zijn
- Heel vroeg wakker worden, de zogeheten ‘early rising’
- Overmatig slaperig zijn overdag
Deze problemen kunnen voortkomen uit een echte slaapstoornis, maar zijn meestal gerelateerd aan slaapgewoonten. Slapen moet worden geleerd. Slaapproblemen kunnen ook deel uitmaken van de normale ontwikkeling en van voorbijgaande aard zijn. Slaap is namelijk een combinatie van aangeleerd gedrag, biologisch bepaalde slaapprocessen en specifieke ontwikkelingsfases van het kind. Er is dus hoop!