Extra voeding verbetert niet de slaapvaardigheid
Leeftijd bepaalt vermogen om te kunnen doorslapen
Het slapen van baby’s is een algemene zorg voor nieuwe ouders. Hoewel veel ouders weten dat een pasgeboren baby veel wakker wordt, is het doorslapen van hun baby toch een belangrijk doel in die eerste maanden. Je hebt misschien wel eens gehoord dat grotere baby’s en baby’s die al hapjes eten, betere slapers zijn.
Ik noem dat als kinderslaapcoach en baby slaapcoach ook wel de ‘pyjamapap-mythe’. Ik zal je uit de droom helpen: dat is niet zonder meer waar. Het vermogen van je baby om door te kunnen slapen hangt af van leeftijd, niet van grootte of dieet. Hoewel honger een grote slaapverstorende factor heeft.
Extra voeding verbetert niet de slaapvaardigheid
Veel jonge ouders denken dat de voedingen van hun baby verband houden met hun slaap: veel ouders geven vaker de fles, borst of pap in de avond of meer vaste hapjes overdag om ervoor te zorgen dat hun baby sneller gaat doorslapen. Uit onderzoek blijkt heel wat anders.
Wel of geen borstvoeding geven heeft geen invloed op het aantal keren dat een baby wakker wordt ’s nachts. De keren dat een baby wakker wordt en het aantal nachtvoedingen worden normaal gesproken steeds minder naarmate de baby ouder wordt. Een verhoging van het aantal voedingen of calorieën gedurende de dag kan de kans op nachtvoedingen verminderen, maar zal het aantal keren dat de baby wakker wordt, en zijn ouders nodig heeft, niet zomaar verminderen.
Papflesje kan zelfs leiden tot slechter slapen
Een andere mythe is dat het toevoegen van rijstebloem aan de avondfles van je baby helpt om hem beter of langer te laten slapen. Dat is echter niet zo, het kan zelfs tegen je werken: de kans op krampjes ‘s nachts is groter en wakker worden van een poepluier in de vroege ochtend ook.
Begin dus niet zomaar met rijstebloem of vast voedsel in de hoop dat je baby daar beter door gaat slapen. Als je rijstebloem of pap wil introduceren, kan je hier beter mee starten in de ochtenden.