16 Tips voor een goede nachtrust baby bij hitte
Je kinderen laten slapen onder ideale omstandigheden kan al moeilijk genoeg zijn, maar als het buiten nog licht is – én erg warm – kan het nog lastiger zijn. Dat komt omdat onze kerntemperatuur van het lichaam moet dalen om in slaap te vallen en een diepe, rustgevende slaap te behouden. Als het erg warm is slaap je vaak minder diep en is de kans op wakker worden en nachtmerries groter. De perfecte kamertemperatuur om te slapen is zo’n 16 tot 20 graden, maar wat doe je als het veel warmer is en je geen airco hebt? Hieronder volgen 16 tips die ik als kinderslaapcoach en baby slaapcoach adviseer.
Zo vergroot je de kans op een goede nachtrust baby:
- Houd de kamer van uw kind tussen 16-20C.
- Als het warm is gebruik dan een dunne slaapzak en doe je kindje minder kleding aan zodat hij koel voelt. Bij enorme hitte kan je ook je kindje in een romper of hemdje laten slapen zonder slaapzak.. Zweten is de natuurlijke manier van ons lichaam om af te koelen. Dus ook al lijkt het alsof alleen in een broekje of onderbroek een verstandige optie is als het warm is, het dragen van een lichte katoenen pyjama kan echt helpen, aangezien katoen de ideale stof is om zweet te absorberen.
- Gebruik een ventilator of airconditioning om de kinderkamer te koelen. Een ventilator kan helpen de lucht door de kamer te verplaatsen om het kind koel te houden. Je kan ook een bevroren waterfles voor de ventilator zetten zodat er nog koelere lucht rond wordt geblazen. Richt de ventilator niet rechtstreeks op het gezicht van je kindje en zorg ervoor dat de ventilator en het elektriciteitssnoer buiten zijn bereik zijn. Sommige mensen maken zich zorgen over het geluid van de ventilator die het kind wakker houdt, maar maak je geen zorgen. Het kind zal snel wennen aan het geluid van de ventilator, het kan zelfs fungeren als white noise. Tip: neem draagbare ventilatoren mee (zorg dat ze kind veilig zijn) om slaapkamers voor het slapengaan af te koelen. Kleine ventilatoren met clip zijn licht en opvouwbaar en kunnen aan een bedframe worden bevestigd voor nachtelijke koeling.
- Geef voor een goede nachtrust je baby een lauw bad voor het slapengaan – het zal de lichaamstemperatuur van je kind helpen verlagen en de aanmaak van melatonine bevorderen (het slaperige hormoon dat nodig is om in slaap te vallen). Tip: leg je kindje op bloedhete avonden in bed met vochtig haar of spray hun hoofd en nek lichtjes met een spuitfles gevuld met koud water voordat ze gaan slapen.
- Houd ramen dicht. Houd overdag ramen dicht zodat de zeer hete buitenlucht niet in huis komt. De verleiding is groot om de ramen open te zetten, maar tijdens een hittegolf is de lucht buiten waarschijnlijk veel warmer dan de lucht binnen. Tip: Houd rekening met het uur waarop de buitentemperatuur piekt en begint te dalen. In veel gebieden gebeurt het rond 18.00 uur. Daarna is de lucht binnen vaak warmer dan de lucht buiten, waardoor dit een goed moment is om de ramen te openen om een briesje te creëren en ventilatoren te gebruiken om de koelere lucht naar binnen te blazen.
- Houd gordijnen dicht, vooral in kamers die op de zon gericht zijn. Wanneer direct zonlicht in een slaapkamer komt, zal het de kamer opwarmen. Houd gordijnen dicht om de opwarming van de slaapkamer tot een minimum te beperken.
- Laat een eventueel zolderraam open. Warmte stijgt op, dus als je een zolder of zolder hebt, houd het luik of raam dan open zodat het ergens heen kan.
- Investeer in verduisterende rolgordijnen. Warme nachten betekenen vrijwel altijd lichte nachten en vaak kunnen de twee samen zorgen voor uitgestelde of zeer late bedtijden. Verduisterende jaloezieën in combinatie met gordijnen maken echt een verschil.
- Gebruik een koele natte flanel op het voorhoofd. Als je kind erg veel last heeft van de hitte, leg dan een koele, natte washand op zijn voorhoofd.
- Laat je peuter op ijsblokjes zuigen terwijl je voorleest in de bedtijdroutine. Dat kan helpen als je kindje het warm heeft en daardoor misschien wat onrustig is.
- Houd je dreumes of peuter gehydrateerd. Zorg ervoor dat je hem overdag veel laat drinken en biedt in de bed routine nog wat water aan. Ik ben altijd voorzichtig met kinderen steeds water laten drinken als ze ’s nachts wakker worden omdat er heel snel een slaapassociatie ontstaat waarbij kinderen wakker blijven worden ’s nachts en alleen na een slokje water weer verder kunnen slapen maar in het geval van heel warme nachten of een hittegolf kan het belangrijk zijn wel in te gaan op het verzoek om water van je kindje. Dit zal hem helpen af te koelen maar ook om gehydrateerd te blijven. Tip: Je kan een anti-lekker beker of waterfles vullen met ijsblokjes en al klaar zetten voor de nacht, dan kunnen ze in het geval van dorst een verkoelend slokje water drinken. waterfles of tuitbeker gevuld met ijsblokjes op bij het kinderbedje.
- Waterdichte matrashoezen kan je beter van de bedjes afhalen bij warmte. Deze hoezen bevorderen namelijk het zweten. Vaak worden deze matrasbeschermers gebruikt bij bedplassers. Kijk dan naar tijdelijke opties als luierbroekjes, een handdoek op het matras of absorberende wegwerpmatjes die kleiner zijn.
- Vul een warmwaterkruik met gemalen ijs en koud water. Dit kan erg handig zijn om in het bed te plaatsen om de temperatuur laag te houden.
- Gebruik katoenen hoeslakens en dekbedovertrekken. Andere soorten beddengoed kunnen je kindje warmer maken. Zorg ervoor dat dekbedden een lage tog-waarde hebben of gebruik gewoon een katoenen laken voor die extreem warme nachten.
- Vries het kussen in voor het slapengaan. Doe de kussensloop of de knuffel van je kind in een plastic zak en zet het een paar uur voor het slapengaan in de ijskast. Leg lakens en slopen overdag in de vriezer. Zo creëer je een koel en comfortabel bed voor je kindje.
- Stel je kind gerust. Soms is een beetje geruststelling alles wat nodig is. Vertel dat het uitzonderlijk warm weer is en dat het heel normaal is dat hij het warm heeft in bed, maar dat je hem zal helpen zo goed mogelijk te slapen door een van bovenstaande tips te gebruiken.