6 Redenen waarom je baby ’s nachts of vroeg wakker wordt
Duidelijk is dat de slaap van je baby zich in de eerste weken na de geboorte ontwikkelt en dat je niet zomaar van je baby kunt verwachten dat hij direct doorslaapt. Naast je baby leren onafhankelijker van je te worden om te slapen en te werken aan zijn zogeheten slaapvaardigheid is het belangrijk om het je baby fysiek zo makkelijk mogelijk te maken in slaap te vallen bij bedtijd en de nacht door te slapen. Daarbij wil ik even goed stil staan bij de punten die een groot effect hebben op slaap.
Hieronder geef ik als kinderslaapcoach en baby slaapcoach je zes redenen die ervoor zorgen dat je kind vanaf vier maanden (vanaf een maand of 4 mag je verwachten dat baby’s met regelmaat wat langere rukken in de nacht kunnen slapen en zichzelf beter kunnen kalmeren als ze wakker worden) bij bedtijd moeilijk in slaap komt, ’s nachts wakker wordt of te vroeg wakker wordt (vóór 6 uur ’s ochtends).
1. Een te late bedtijd
Kinderen hebben ’s nachts gemiddeld tien tot twaalf uur slaap nodig in de eerste negen jaar van hun leven. Iedere baby en elk kind heeft een eigen natuurlijke bedtijd die voor baby’s tussen 18.00 en 20.00 uur ligt. Als je baby te laat naar bed gaat – of eigenlijk voorbij zijn eigen natuurlijke bedtijd – raakt hij (over)vermoeid en maakt zijn lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit kan ervoor zorgen dat hij vaker wakker wordt in de nacht, ’s ochtends heel vroeg, of dat je baby er heel lang over doet om in slaap te vallen bij bedtijd.
En dan maakt het niet uit of hij zijn natuurlijke bedtijd met een paar minuten of een uur heeft gemist. Let goed op je slaapsignalen van je baby aan het einde van de dag. Je hebt ze namelijk zo gemist en voor je het weet is je baby in plaats van hangerig en moe weer energiek. Je baby dan in slaap krijgen voor de nacht kan dan een flinke uitdaging worden.
Je baby is dan zo energiek, en soms zelfs hyper, dat jullie als ouders zijn die denken dat je kindje nog helemaal niet moe is. Het is echter de cortisol die zijn lichaam door de vermoeidheid aanmaakt.
2. Gebrek aan slaap overdag
Net als een te late bedtijd leiden overgeslagen of te korte slaapjes overdag ook tot nachtbrakers en slaap van slechte kwaliteit – om nog maar te zwijgen van een oververmoeid kind. Het klinkt misschien niet logisch, maar dat is het wel! Slaap leidt tot meer slaap. En oververmoeidheid leidt tot slechtere nachten en te vroeg wakker worden.
Laat je baby dus zeker de uren slapen die hij nodig heeft, ook al moet je daar misschien de eerste maanden wat meer je best voor doen bij een alerte, sensitieve baby. Het is belangrijker dát hij slaapt dan hóe hij in slaap valt. Doe dat zeker, je helpt hem daar enorm bij, en uiteraard jezelf.
3. Wakkertijd tussen laatste dagslaapje & bedtijd
Dit is vaak de grootste eyeopener voor ouders! Het zal je verrassen hoe kort baby’s maar wakker kunnen zijn tussen het laatste slaapje en bedtijd. Misschien houdt je baby het prima vol, maar daar hangt dus een nachtelijk prijskaartje aan. Als je baby te lang op is, zorgt ook deze wakkertijd ervoor dat je kind oververmoeid raakt en slechter slaapt. Met een beetje pech komt je baby ook bij bedtijd moeilijk in slaap en raakt hij oververmoeid.
4. Slapend of te slaperig in bed gelegd
Als je je kind in slaap wiegt, voedt of loopt, hem met de fles in slaap laat vallen of naast hem ligt tot hij slaapt, wordt hij afhankelijk van je en heeft hij je steeds weer nodig om in slaap te vallen. Als je kind ’s nachts wakker wordt, verwacht hij dat je hetzelfde doet om hem weer in slaap te helpen. Dit noemen we slaapassociaties: het kind heeft de ouders nodig om in slaap te vallen en door te slapen.
Leren om zelf te slapen is een essentiële vaardigheid waar je de eerste maanden dus op milde wijze (zonder tranen!) naartoe kunt werken en vanaf zes maanden je baby bij kunt coachen.
5. Inconsistentie
Als je inconsistent bent in hoe je je kind in bed legt ’s avonds en hoe je reageert op hem wanneer hij wakker wordt, kun je onbedoeld huilen in de hand werken. Consistentie in slaapcoaching is de sleutel tot succes.
6. Onderliggende medische aandoeningen
Er zijn ook medische oorzaken die ervoor zorgen dat je baby veel wakker is ’s nachts of te vroeg wakker wordt, denk hierbij aan eczeem, allergieën en (verborgen) reflux. Huilt je baby overmatig en heb je echt het gevoel dat er iets niet klopt? Trek dan aan de bel bij je huisarts.