De vervelende invloed van sprongen op slaap van je kindje
De ontwikkeling van je kindje verloopt in sprongen. Er zijn 10 sprongen in de hersenontwikkeling. De eerste is gemiddeld met 5 weken en de laatste rond 17 maanden. Tijdens deze sprongen is het vaak even doorbijten. Realiseer je wat er met je baby aan de hand is en dat het tijdelijk is.
Probeer daarom zo veel en consequent mogelijk vast te houden aan hetzelfde ritme en dezelfde manier waarop je omging met het ’s nachts wakker worden van je baby. Hoe pittig dat soms ook is. Dan zal je baby ook makkelijker weer beter slapen zodra je baby door de sprong heen is. Sommige sprongen zijn gewoon zwaar voor je kindje, maar ook voor jezelf. De volgende tips die ik als kinderslaapcoach en baby slaapcoach adviseer:
- Houd zoveel mogelijk vast aan bestaande slaap- en eetroutines overdag.
- Slaapt je baby ineens alleen maar korte slaapjes van 20-40 minuten, zorg dan dat hij meer van die korte slaapjes overdag pakt zodat hij niet oververmoeid raakt – en houd zijn slaaptank dus goed gevuld.
- Probeer zo consequent mogelijk te reageren op de (extra) momenten dat je baby ’s nachts wakker wordt.
- Is je baby jonger dan 6 maanden en lukt het je baby tijdens deze sprongen maar moeilijk (zelf) in slaap te vallen in zijn bedje? Help je baby dan door hem in de draagzak te hangen, met hem te gaan wandelen of in slaap te wiegen en te voeden. Bij baby’s jonger dan zes maanden is slapen overdag van nature nog niet geheel ontwikkeld. Voldoende uren slaap is op dat moment belangrijker dan de manier waarop je baby slaapt. Slaapassociaties kunnen vanaf zes maanden namelijk altijd weer ongedaan worden gemaakt.
- Is je baby ouder dan zes maanden en zie je dat hij zich ineens verzet bij het naar bed gaan? Of dat hij zo een uur wakker ligt en moeilijk in slaap valt? Dat zie je vaak bij een sprong. Weet dat dit tijdelijk is. Is je baby rustig? Laat hem dan liggen, dan is de kans dat hij gaat slapen groot. Heeft je baby ’s middags moeite met in slaap komen? Help je baby dan door even te gaan wandelen, iets langer voor de routine te nemen. Het kan zijn dat je baby tijdelijk iets minder slaapt overdag. Leg hem daarom eventueel een extra keer in bed overdag. Ook kun je je baby helpen door hem ’s avonds bij bedtijd eerder in bed te leggen. Zo raakt hij niet te snel oververmoeid en is de kans groter dat je nog redelijk de nacht doorkomt.