Voldoende uren
De meeste ouders denken dat hun kind minder slaap nodig heeft dan gemiddeld. Fout! Het aantal uren slaap per kind varieert, maar minder dan de meeste ouders denken. In veel gevallen krijgt een kind minder slaap dan dat hij nodig heeft. Niet alleen is voldoende slaap belangrijk voor de groei, het immuunsysteem en de ontwikkeling van zijn korte termijn geheugen (leerfunctie) maar ook om te zorgen dat hij makkelijk in slaap valt, doorslaapt en vrolijk wakker wordt. Slaap leidt namelijk tot meer slaap! En te weinig slaap juist tot een oververmoeid kind. En een oververmoeid kind valt niet zoals vele ouders verwachten als een blok in slaap om twaalf uur lang ononderbroken door te trekken. Sterker nog: het levert vaak gebroken nachten en vroege ochtenden op, wat weer leidt tot een nog oververmoeider kind. Het zit namelijk zo.
‘Sleep window’ en waarom je deze niet wil missen
Als je de ‘sleep window’ van je kind mist oftewel zijn natuurlijke bedtijd, zal het lichaam de kalmerende melatonine niet aanmaken. Het tegenovergestelde gebeurt: het lichaam maakt cortisol aan, een stress gerelateerd hormoon dat je kind over stimuleert en er voor zorgt dat hij juist weer een stoot energie krijgt (vergelijk het met het drinken van een shot espresso). Veel ouders denken dat hun kindje nog niet moe is als hij als nog als een dolle stier door het huis rent om 19.00 uur. Maar de kans is groot dat ze de signalen verkeerd interpreteren en ze zojuist z’n ‘sleep window’ hebben gemist. En daar is geen enkele ouder blij mee want het zal nu veel langer duren om hem zowel rustig, als in slaap te krijgen. En zelfs nadat hij in slaap is gevallen – wat vaak gepaard gaat met meer verzet en tranen – zullen de oververmoeid in combinatie met de cortisol ervoor zorgen dat hij over het algemeen vaker wakker wordt ’s nachts en te vroeg in de ochtend, zelfs voordat hij uitgerust is. Dit kan vervolgens leiden tot een dag met slechte slaapjes, een nog oververmoeide(re) baby bij bedtijd, en wederom tot een draak van een nacht.
Kwantiteit vs kwaliteit
Kwaliteit van slaap is minstens zo belangrijk als voldoende uren slaap. Goede kwaliteit slaap betekent:
- Ononderbroken slaap – als je kindje veel wakker is ’s nachts voelt hij zich niet zo uitgerust en opgewekt als wanneer hij heeft doorgeslapen. Dit herkennen we ook in onszelf.
- Slapen in stilstand (bed, wieg) versus ‘motion sleep’ (kar, auto, schommelstoel). ‘Motion sleep’ wiegt de baby in slaap maar zorgt er ook voor dat hij in een lichtere en meer gefragmenteerde slaap blijft. Zolang hij in beweging is valt hij niet in de zo belangrijke diepe slaap.
- Goede kwalitatieve slaap betekent ook dat de slaap niet onderbroken wordt door medische aandoeningen zoals slaapapneu, allergieën, astma, reflux of andere aandoening.
Tip van de Sleep Coach
Een belangrijke tip: creëer een vaste routine!
Goed beschreven en inzichtelijk. Nu ben ik benieuwd hoe men dan uit zo’n vicieuze cirkel van te weinig slaap komt, met een baby van laten we zeggen 15 weken?
Hi NotSoSleepyBaby, dank voor je reactie. Er zijn verschillende opties, het ligt er aan hoe oud je baby is, wat zijn of haar temperament is, wat je tot nu toe al hebt gedaan, hoe laat je kindje overdag en ’s avonds in bed wordt gelegd. In de coaching werk in aan het leren slapen en naast de verbetering van de zogeheten slaapvaardigheid werk ik aan het terugdringen van de oververmoeidheid bij het kindje. Bij sommige kindjes (ik vermoed zomaar die van jou…) kan dat een enorme opgave zijn! Er is dan ook niet een gouden tip die ik je nu zo kan geven maar weet me te vinden als je wil werken aan de verbetering van zijn of haar slaap. Veel groeten, Susanne
Hallo mooi verhaal maar mijn dochter inmiddels 7 maanden valt altijd bij ons op de arm in slaap of na de fles maar nooit uit zichzelf. Ook kan ze als ze niet ver genoeg in slaap valt meteen wakker worden en beginnen te stieren en dan is ze niet meer op schoot te houden want ze blijft afzetten en wegduwen gepaard met huilen. Hoe is zoiets aan te pakken en eventueel op te lossen???? Help!
Hi S. Vossen, met coaching kunnen we deze situatie zeker oplossen 😉 Groeten, Susanne