Veelgestelde vragen

Deze vorm van slaaptraining voor je kind of baby focust op stapsgewijze aanpassingen in de bedtijd routine, slaapjes en nachtritme, zodat je kind een zogeheten slaaponafhankelijkheid kan ontwikkelen. Slaaponafhankelijkheid betekent dat je kind zelf in slaap kan vallen en beter en langer gaat slapen in de geruststellende wetenschap dat z’n ouders in de buurt zijn en op hem reageren. Deze manier van slaaptraining heeft als uitgangspunt tranen en frustratie te minimaliseren en de (mentale) gezondheid van het kind te beschermen, rekening houdend met de opvattingen en levensstijl van de ouders. Met de hulp van een kinderslaapcoach kunnen ouders kunnen consistent blijven zonder overweldigd te worden door schuldgevoel. Het resultaat is een lang termijn oplossing die uiteindelijk zorgt voor meer balans in het gezin.

Het is een milder alternatief voor gezinnen die zich oncomfortabel voelen bij het (langdurig) laten huilen van hun baby’s, voor gezinnen die ‘Ferber’ (controlled crying) geprobeerd hebben maar bij wie dat niet werkte en voor families die hun baby eerder hebben laten huilen maar op een latere moment merkten dat het geen oplossing (meer) biedt. Ook biedt Gentle Sleep Coaching uitkomst voor gezinnen die co-sleepen, maar vinden dat het de nachtrust van hun kinderen niet ten goede komt.

Slaapcoachen kan met baby’s en kinderen van zes maanden tot zes jaar.  Onze kinderslaapcoaches zijn ook bevoegd om met baby’s van vier en vijf maanden oud te werken. Dit vraagt echter om een zorgvuldiger aanpak – vóór 18 weken is het kind neurologisch, lichamelijk en emotioneel simpelweg nog niet voldoende ontwikkeld om te kunnen coachen. Wel kunnen we met jongere baby’s werken aan Sleep Shaping met het Newborn Start pakket.

Wanneer een jonge baby of peuter huilt, probeert hij je te vertellen dat hij iets wil of nodig heeft. Het is het enige waar zijn brein zich op dat moment op kan concentreren. Wanneer je hem kalmeert door hem te voorzien in zijn behoeften kunnen zijn hersenen zich concentreren op andere dingen zoals groei en ontwikkeling. Als je het huilen veelvuldig negeert (er moet sprake zijn van een patroon) kan dit leiden tot over stimulatie van het kind, neurologische schade veroorzaken of een negatief effect hebben op verbindingen in de hersenen, hetgeen schadelijk is voor het hechtingsproces en uiteindelijk het gevoel van eigenwaarde. Let wel: een paar tranen hier en daar zullen de psyche van een kind niet beschadigen, noch een veilige hechting met de ouders in de weg staan.

Nee, dat kan niemand. Als je als ouder je kind hebt geleerd in je armen in slaap te vallen tijdens slaapjes, bedtijd en de keren dat hij ’s nachts wakker wordt en je besluit dat te willen veranderen zal je kind zich begrijpelijkerwijs verzetten tegen deze verandering. Hij weet immers niet waarom je je aanpak hebt veranderd. Als je kind pre-verbaal is of ouder dan 18 maanden zal hij huilen. Mijn doel is om het aantal tranen te minimaliseren. Voorop staat dat ik als kinderslaapcoach nooit zal vragen je kind te laten huilen en de deur achter je dicht te trekken. De Gentle Sleep Coaching aanpak stelt je in staat te reageren en bij je kind te blijven en fysieke en verbale geruststelling te geven zonder dat je hem in slaap brengt. De ontwikkeling van een goede hechting tussen ouder en kind is een belangrijk uitvloeisel.

De Gentle Sleep Coach methode is een bewezen oplossing die al voor duizenden ouders wereldwijd heeft gewerkt. De methode is ontwikkeld door Kim West, een van de meest gerenommeerde slaap specialisten ter wereld. Het slagingspercentage is 95%. Oorzaken van minder succes zijn vaak het niet consequent zijn van de ouders in het doorvoeren van het slaapplan, ouders die niet op een lijn zitten of niet volledig gemotiveerd zijn. Ook kan het zijn dat de baby er nog niet klaar voor is, er sprake is van een medische oorzaak bij het kind of postnatale depressie bij de moeder.

Het succes van slaaptraining hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd en temperament, maar ook de huidige ‘slaap status’ van het kind. Over het algemeen zien we als kinderslaapcoaches binnen twee of drie weken resultaat.

Waar ben je naar op zoek?