Zomertijd Slaap Tips
Help! De zomertijd gaat in op zondag 29 maart, om 2 uur ’s nachts gaat de klok een uur vooruit. Wat betekent dat voor de slaap van onze kinderen? Hoe zorgen we ervoor dat ze niet om 5.00 uur ’s ochtends dansend naast ons bed staan of voor 21.00 uur ’s avonds niet in slaap te krijgen zijn?
De tijdsverandering kan bedtijd en de ochtenden in de war schoppen omdat je kind zich moet aanpassen aan de nieuwe tijd en het verlies van een uur. Vaak is het ritme even zoek en hebben kinderen net als wij een paar ‘off days’. Om de overgang makkelijker te maken heb ik een paar simpele tips.
1. Zorg ervoor dat je kind voldoende slaapjes pakt overdag voordat de zomertijd
in gaat zodat ze niet oververmoeid raken.
2. Bereid je erop voor dat het naar bed gaan eerder voelt voor je baby, het is natuurlijk ook eerder. Vergeet niet dat we een vol uur vooruit gaan in de tijd, dus wat 18.00 uur was, is nu 19.00 uur maar zal voor je kind nog voelen als 18.00 uur. Neem de tijd voor een kalmerende bedtijdroutine om je kindje voor te bereiden op bedtijd.
3. Neem je baby als het kan ’s ochtends meteen mee naar buiten, of als het te koud is, zet de ramen open en laat het natuurlijke licht binnen komen. Dit zal de interne klok van je baby helpen zich aan te passen aan de tijdsverandering. Probeer de eerste week minimaal dertig minuten zonlicht te pakken in de vroege ochtend om het lichaam af te stemmen op de zomertijd.
Met deze tips in het achterhoofd is het handig om te beslissen hoe je de overgang naar zomertijd maakt voor je baby. Er zijn twee methoden.
Methode 1: Doe alsof er niks veranderd is.
Doe net alsof het een normale dag is. Sterker nog, voor ouders van vroege vogels kan deze tijdsverandering een zegen betekenen. Als je kindje (hopelijk) op zijn normale tijd wakker wordt, zeg om 6.00 uur, zal hij nu om 7.00 uur wakker worden. Deze eerste methode is waarschijnlijk de makkelijkste voor de meeste gezinnen aangezien je je dagelijkse routine volgt op basis van de klok – alles zal alleen een uur vooruit worden geschoven. Zorg ervoor dat je het normale eet- en slaapschema overdag aanhoudt, en let op de klok.
Als je deze methode kiest zet je de klok een uur vooruit nadat je kleintje in bed ligt op zaterdag, en ga je gewoon verder met je normale dag zondag. Vergeet niet dat je kind een uur korter zal slapen wat er in potentie toe kan leiden dat het strijd wordt bij bedtijd de dag erna, dat een vol uur eerder aanvoelt dan de avond ervoor. Ze zullen natuurlijk minder moe zijn dan normaal en niet begrijpen waarom ze wakkerder en in (dag)licht in bed worden gelegd. Iets meer uitdaging voor ouders dus om hun kind in slaap te krijgen of helpen.
Het goede nieuws is dat aanpassing aan de zomertijd op deze manier zelden langer dan een week duurt!
Methode 2: Houd je aan je vaste schema…Soort van.
Als je denkt dat een uur tijdsverschil te veel voor je kind (misschien hebben ze een eerdere bedtijd of slapen ze niet goed overdag) kan je hem om dat uur te overbruggen een paar dagen in bed leggen om 19.30 uur nieuwe tijd (18.30 uur oude tijd), om bedtijd in enkele dagen terug te brengen naar de vaste bedtijd van 19.00 uur.
Dit zal helpen om je kind makkelijker in zijn nieuwe schema te krijgen en op zo min mogelijk verzet te stuiten bij bedtijd. Als je voor deze route kiest probeer dan zo consistent mogelijk je baby’s voeding en slaapschema aan te houden wat betekent dat je slaapjes en maaltijden ook een half uur verschuift. Dus als je baby normaal gesproken slaapt om 13.00 uur leg hem dan om 13.30 uur in bed op de dagen dat hij aan de nieuwe tijd moet wennen.
Welke methode je ook kiest, het is belangrijk om te onthouden dat de interne klok van je baby gewend is aan de standaard tijd. Het vooruit gaan in de tijd betekent ook dat de nachten korter worden wat een probleem voor sommige kinderen vormt die gewend zijn aan die donkere winteravonden. Overweeg verduisterende gordijnen. Vergeet niet dat elke baby anders is en je kleintje zich zal aanpassen. Maar maak je geen zorgen als het niet binnen een dag op schema loopt, bij sommige peuters kan het enkele weken duren voordat ze zich hebben aangepast aan de nieuwe tijd! Bereid je er op voor dat de overgang een paar dagen kan duren en let op tekenen van vermoeidheid.
Maak de overgang naar zomertijd zo soepel mogelijk
1. Bepaal welke slaap overgang methode die je wilt gebruiken om je kind aan te laten passen
2. Houd de interne klok van je baby aan en let op slaapsignalen
3. Controleer of het licht een probleem is in de kamer en overweeg verduisterende gordijnen of blinds
4. Het belangrijkste is flexibel zijn. Overgang naar zomer- of wintertijd zorgt er altijd voor dat de dagen een beetje vreemd aanvoelen – een baby snapt al helemaal niet wat er gaande is.
5. Zorg dat je kindje overdag voldoende uren slaapt en niet oververmoeid naar bed gaat.